Kotlety siekane z kurczaka, pieczarek oraz żółtego sera.

Składniki:

– 2 filety z kurczaka ( około 500-600 g )
– 250 g żółtego sera ( np. cheddar )
– 250 g pieczarek
– 2 łyżki majonezu
– 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
– 2-3 jajka
– sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
– masło i olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pieczarki kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle – pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym.

Ser trzemy na drobnych oczkach, mięso kroimy w kostkę – dodajemy usmażone pieczarki, ser, majonez, jajka, skrobię, przyprawy i wszystko mieszamy.

Smażymy na gorącym oleju z obu stron, a następnie odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Z podanych proporcji wyjdzie nam około 20 średnich kotlecików rozmiarem podobnych do placków kartoflanych.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.