Ozorki cielęce w sosie chrzanowym.

Składniki:

– 3 ozorki cielęce ( waga około 1,0 kg )
– 2 większe marchewki
– 1 pietruszka
– pół średniego selera
– kawałek pora
– domowa jarzynka lub Vegeta

Sposób przygotowania:

Ozorki cielęce gotujemy przez 20 minut. Wyciągamy i po częściowym wystudzeniu obieramy dokładnie ze skóry oraz wycinamy tłuszcz.

Oczyszczone ozorki zalewamy świeżą wodą, dodajemy obrane ze skórki marchewki, pietruszkę, seler oraz por – dodajemy również 1 łyżkę jarzynki lub Vegety.

Ozorki gotujemy na małym ogniu, aż będą miękkie ( około 1 godziny ). W trakcie gotowania wyciągamy marchewkę ( jak już będzie miękka ), którą możemy później wykorzystać jako dodatek do obiadu.

Ugotowane ozorki wyciągamy i kroimy na plastry o grubości 1 cm.

Wywar z gotowania ozorków po przecedzeniu możemy wykorzystać do zrobienia sosu chrzanowego.

Pokrojone plastry ozorków wkładamy do gotowego sosu chrzanowego i podgrzewamy wszystko kilka minut.

 

Domowy sos chrzanowy.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.