Domowy sos chrzanowy.
Składniki:
– 0,5 l wywaru mięsnego, rosołu lub bulionu warzywnego ( można również zrobić z kostki rosołowej )
– 250 ml śmietany 18 % do sosów
– 2 płaskie łyżki mąki pszennej
– 50 g masła
– 200 g chrzanu ze słoiczka ( chrzan dodajemy stopniowe według własnych preferencji smakowych )
– sól, pieprz czarny mielony, cukier
lub
– 150 g startego na drobnych oczkach świeżego chrzanu
– 2 jajka ugotowane na twardo
– sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
W garnku z masła i mąki robimy zasmażkę (smażymy około 2-3 minuty), zalewamy całość gorącym bulionem i doprowadzamy do zagotowania.
Dodajemy śmietanę i po chwili chrzan ze słoiczka – wszystko gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu. Moim zdaniem sos nie wymaga doprawiania, ale każdy ma inny smak, więc można użyć trochę soli, pieprzu i cukru.
Jeżeli użyjemy świeżego chrzanu to pod koniec gotowania dodajemy bardzo drobno pokrojone jajka, sok z cytryny i możemy również doprawić sos solą, pieprzem i cukrem.
Dodaj komentarz