Kluski-pierogi leniwe z białym serem, masłem oraz bułką tartą.

Składniki dla 3 osób:

– 500 g twarogu półtłustego
– 2 jajka
– szklanka mąki pszennej ( około 250 g )
– sól, cukier
– masło
– bułka tarta

Sposób przygotowania:

Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy 2-3 szczypty soli oraz 2 żółtka – białka ubijamy osobno na sztywna pianę.

Do twarogu dodajemy przesiana przez sito mąkę, mieszamy wszystko widelcem i dodajemy ubite białka.

– możemy również dodać całe jajka – kluski będą mniej puszyste, ale smak będzie ten sam.

Wyrabiamy ciasto na stolnicy lub blacie kuchennym posypując niewielką ilością mąki. Ciasto dzielimy na pół i robimy dwa wałki, które kroimy po skosie na kluski podobne do kopytek.

Żeby ciasto zbytnio się nie kleiło podczas wyrabiania to czasami musimy użyć więcej mąki – wilgotność ciasta zależy przede wszystkim od rodzaju twarogu jakiego używamy (u jednego producenta będzie bardziej zbity i suchy, a u innego mokry).

Kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 2 i pół minuty od czasu wypłynięcia na wierzch i ponownego zagotowania wody.

Moja propozycja podania klusek- pierogów leniwych:

– polane masłem i posypane cukrem

lub

– polane podsmażoną na maśle bułką tartą i posypane cukrem

 

8 komentarzy

  1. Przy szklance mąki ciasto wyszło nadal b.klejàce, musiałam dać dużo więcej mąki..mam nadzieję,ze będą smakowac:)

    1. Zgadzam się, że czasami musimy użyć więcej mąki i zależy to przede wszystkim od rodzaju twarogu jakiego używamy. Dziękuję za komentarz – poprawię przepis, w którym nie dałem tej wzmianki.

  2. Dziś będą to moje pierwsze kluski leniwe które kiedykolwiek zrobiłam 😂 mam nadzieję że będą smaczne zrobię według Pana przepisu by mieć pewność że nie żartuję rodziny 🤣 trzymajcie kciuki 😀🌼

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.