Pieczarki z marchewką, fasolką szparagową oraz cebulą.

Składniki:

– 800 g pieczarek
– 3 średnie marchewki
– 450 g mrożonej fasolki szparagowej lub 350 g świeżej
– 2 duże cebule
– masło, olej
– pieprz czarny mielony, sól, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Fasolkę szparagową wyciągamy z zamrażarki na godzinę przed przygotowaniem potrawy, a jeżeli używamy świeżej to gotujemy ją na pół twardo. Pieczarki kroimy w plasterki, marchewkę po obraniu ze skórki w słupki, a cebulę w pół plasterki. 

Na patelnię wlewamy 3 łyżki wody i dodajemy pokrojone pieczarki, które po chwili puszczą wodę. Jak woda odparuje to dodajemy 1 łyżkę masła i smażymy pieczarki do zarumienienia przyprawiając solą i pieprzem.

Usmażone pieczarki wkładamy do garnka, a na tej samej patelni smażymy do miękkości cebulę ( wcześniej posoloną ) na niewielkiej ilości oleju i masła.

Usmażoną cebulę wkładamy do garnka z pieczarkami, a na tej samej patelni smażymy ( około 6 minut ) do miękkości na niewielkiej ilości oleju oraz masła marchewkę przyprawiając ją pod koniec pieprzem ziołowym.

Pod koniec smażenia marchewki włączamy palnik pod garnkiem z pieczarkami oraz cebulą i zaczynamy podgrzewać – dodajemy usmażoną marchewkę i po kilku minutach fasolkę szparagową.

Wszystko dusimy na małym ogniu ( dolewając niewielką ilość gorącej wody ), aż fasolka będzie miękka.

Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem pod własny smak – podajemy na ciepło.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.