Kartofle zapiekane ze śledziami i sosem beszamelowym z cebulą i ugotowanymi żółtkami.

Składniki:

– 1,3 kg kartofli
– 400 g matiasów ( filetów śledziowych )
– 50 g parmezanu lub innego tartego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Kartofle gotujemy w łupinach, obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę.

Śledzie dobrze wymoczyć przez minimum 2 godziny (można zmienić 2-3 razy wodę). Bardzo ważne, żeby je potem opłukać oraz odcisnąć z wody i dobrze osuszyć na papierowych ręcznikach ( nie puszczą nam wtedy wody w zapiekance ) – po osuszeniu filety śledziowe kroimy w kostkę.

W naczyniu do zapiekania układamy warstwami kartofle, śledzie, sos, kartofle, śledzie, sos, kartofle i reszta sosu – jeżeli po przetarciu sosu przez sito zostanie nam cebula to dodajemy ją do pokrojonych śledzi.

Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem.

Pieczemy w piekarniku bez termo obiegu około 35-40 minut w temp. 180 C

– zamiast śledzi można do zapiekanki użyć dowolną wędzoną rybę

Przepis na sos poniżej.

Sos beszamelowy z cebulą i gotowanymi żółtkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.