Kartofle zapiekane ze śledziami i sosem beszamelowym z cebulą i ugotowanymi żółtkami.
Składniki:
– 1,3 kg kartofli – 400 g matiasów ( filetów śledziowych ) – 50 g parmezanu lub innego tartego żółtego sera
Sposób przygotowania:
Kartofle gotujemy w łupinach, obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę.
Śledzie dobrze wymoczyć przez minimum 2 godziny (można zmienić 2-3 razy wodę). Bardzo ważne, żeby je potem opłukać oraz odcisnąć z wody i dobrze osuszyć na papierowych ręcznikach ( nie puszczą nam wtedy wody w zapiekance ) – po osuszeniu filety śledziowe kroimy w kostkę.
W naczyniu do zapiekania układamy warstwami kartofle, śledzie, sos, kartofle, śledzie, sos, kartofle i reszta sosu – jeżeli po przetarciu sosu przez sito zostanie nam cebula to dodajemy ją do pokrojonych śledzi.
Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem.
Pieczemy w piekarniku bez termo obiegu około 35-40 minut w temp. 180 C
– zamiast śledzi można do zapiekanki użyć dowolną wędzoną rybę
Dodaj komentarz