Marchwianka z pietruszką oraz komosą ryżową.

Składniki:

– 1 szklanka ( 200 g ) białej komosy ryżowej ( quinoa )
– 5 średnich marchewek
– pół średniego selera
– 1 pietruszka
– mały por
– domowa jarzynka lub vegeta
– sól, pieprz cayenne
– natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Komosę ryżową zalewamy 2 szklankami zimnej wody i odstawiamy na 30 minut, a następnie dobrze płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą.

Do garnka z gotującą się wodą ( około 2,5 litra ) wrzucamy por, obrany seler, pietruszkę ( korzeń ), obraną ze skórki i startą na dużych oczkach marchewkę oraz wypłukaną komosę.

Dodajemy jarzynkę według własnego smaku i gotujemy na małym ogniu około 25 minut.

Następnie wyciągamy seler, por i korzeń pietruszki, a zupę doprawiamy pieprzem cayenne i ewentualnie solą.

Podajemy z dużą ilością posiekanej zielonej pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.