We wszystkich moich przepisach jeżeli nie ma podanej wagi, a produkty odmierzam na szklanki to ma ona pojemność 250 ml.
Składniki:
Ciasto:
– 160 g masła
– 1/3 szklanki cukru
– 1 i 1/2 szklanki mąki białej orkiszowej lub pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 jajka całe
– 2 łyżki kakao
Masa serowa:
– 5 jajek ( osobno żółtka i białka )
– 1 – 1,2 kg mielonego twarogu ( może być gotowy ser z wiaderka na sernik )
– 1 cukier wanilinowy ( 16 g )
– 1 szklanka cukru
– 160 g masła
– 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
– duża puszka brzoskwiń
Sposób przygotowania:
Zagniatamy ciasto z podanych składników i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
W tym czasie jak ciasto będzie się chłodziło musimy utrzeć mikserem masę serową.
Najpierw ucieramy masło, cukier, żółtka oraz cukier waniliowy, a następnie dodajemy ser i skrobię ziemniaczaną.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej – delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Na koniec dodajemy odsączone z płynu i pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie – wszystko jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Ciasto wyciągamy z zamrażarki, wałkujemy i wykładamy na wysmarowaną masłem i wysypaną mąką formę do pieczenia – na ciasto wykładamy masę serową z brzoskwiniami.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C ( góra – dół ) i pieczemy bez termo obiegu około 60 minut, na drugim stopniu od spodu piekarnika.
Po upieczeniu sernik zostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około pół godziny.
Dodaj komentarz