Sałatka brokułowa z papryką , jajkami, kukurydzą oraz czerwoną cebulą.

Składniki:

– 1 duży brokuł
– 1 papryka czerwona
– 1 średnia czerwona cebula
– 3-4 jajka ugotowane na twardo
– mała puszka kukurydzy ( 140 g )
– majonez lub jogurt i majonez
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Różyczki brokułu blanszujemy, czyli wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 i pół minuty od czasu gdy znów zaczną się gotować. Wyciągamy i szybko wkładamy do zimnej wody na kilka minut, żeby brokuł nie rozpadł się w sałatce i był lekko twardy.

Do miski wrzucamy pokrojone warzywa – różyczki brokułu i cebulę dowolnie kroimy, paprykę w paski oraz ugotowane jajka w kostkę.

Dodajemy jogurt i majonez w ilości według własnych preferencji smakowych.

Dodajemy odcedzoną kukurydzę z puszki, wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Na zdjęciach ilość składników potrzebna na 3 duże brokuły.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.