Indyk z pieczarkami i warzywami w sosie śmietanowym oraz ryż basmati.

Składniki:

– 700 g fileta z indyka
– 1 większa lub 2 mniejsze marchewki
– 350 g pieczarek
– 250 g fasolki szparagowej mrożonej
– 250 ml śmietany 18 %
– 2/3 szklanki przegotowanej wody
– pół pęczka zielonej pietruszki
– masło, olej rzepakowy
– sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, imbir w proszku

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w większą kostkę, przyprawiamy pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym, solą i odrobiną imbiru ( zostawiamy na 1 godzinę w temp. pokojowej ).

Pieczarki smażymy na maśle – pod koniec smażenia solimy i przyprawiamy czarnym pieprzem.

Marchewkę kroimy w słupki i osobno przez kilka minut również smażymy na maśle, przyprawiając pieprzem ziołowym.

Pokrojone i przyprawione mięso smażymy na niewielkiej ilości oleju do lekkiego zrumienienia, a następnie dodajemy śmietanę zmieszaną z wodą.

Po kilku minutach dodajemy fasolkę szparagową i całość dusimy, aż fasolka będzie w miarę miękka – w trakcie przyprawiamy sos solą, pieprzem lub według własnego uznania swoimi ulubionymi przyprawami.

Dodajemy następnie pieczarki, marchewkę i na koniec posiekaną pietruszkę ( jak ktoś nie lubi to można ją pominąć ).

Podajemy z ugotowanym ryżem.

Z podanych proporcji wyjdzie nam obiad dla 4 dorosłych osób.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.