Domowa musztarda.

Składniki na podstawowy przepis:

– 6 łyżek z  jednego lub wielu rodzajów gorczycy
– 4 łyżki octu winnego lub jabłkowego
– 10 łyżek zimnej wody
– dwie szczypty cukru
– dwie szczypty soli

Sposób przygotowania:

Gorczycę zalewamy octem i 6 łyżkami wody – przykrywamy srebrną folią i wkładamy do lodówki na 12-18 godzin ( gorczyca ma nam wypić płyny ).
Dodajemy resztę wody, sól cukier i miksujemy blenderem na gładką konsystencję lub w połowie ziarnistą.

Chowamy do lodówki – musi się przegryźć przynajmniej 6 godzin.

Na zdjęciach musztarda przygotowana z 3 łyżek żółtej, 3 łyżek czarnej gorczycy oraz 6 łyżek octu winnego i 8 łyżek wody – dodałem również dwie łyżki lejącego miodu akacjowego. Smak musztardy ostry, a zarazem słodkawy i trochę goryczkowy – delikatnie przypominający klimaty musztardy francuskiej.

Smak naszej musztardy będzie zależeć od stosunku żółtej i czarnej gorczycy oraz od ilości octu. Możemy zrobić z samej żółtej i większej lub mniejszej ilości octu – można tez użyć ocet spirytusowy, ale moim zdaniem max 3 łyżki lub ocet jabłkowy. Płynów na 6 łyżek gorczycy powinno być w sumie 14-15 łyżek.

Z podanego przepisu otrzymamy jeden słoiczek o pojemności 0,3 l.

Mamy tutaj duże pole do popisu i czasami potrzeba wielu prób, żeby skomponować własny smak – możemy wykorzystać różne dodatki np. miód (bogactwo różnych odmian miodów da nam za każdym razem inny posmak), chrzan świeży lub gotowy ze słoiczka, pieprz cayenne, papryczki ostre , czosnek świeży lub granulowany, pieprz czarny lub kolorowy (mielony lub pokruszony), słodka mielona papryka, curry, goździki.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.