Czerwona ( modro ) kapusta na ciepło.

Składniki:

– kapusta czerwona ( waga około 1,5 kg )
– 1 większa cebula
– 5-6 kulek ziela angielskiego
– 3 liście laurowe
– 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
– olej rzepakowy
– pieprz, sól, cukier

Sposób przygotowania:

Kapustę szatkujemy (głąb wyrzucamy), zalewamy zimną wodą i gotujemy dodając 3-4 łyżeczki soli, ziele angielskie i liście laurowe.

W między czasie kroimy cebulę w kostkę i solimy ją.

Kiedy kapusta będzie miękka (próbujemy co jakiś czas) to odcedzamy z wody.

Do kapusty dodajemy cebulę, mieszamy, a następnie ocet i znów wszystko mieszamy (ocet doda smaku i zapewni ładny kolor kapusty).

Dodajemy kilka łyżek oleju rzepakowego i doprawiamy kapustę używając pieprzu, soli i cukru.

Do ciepłej kapusty możemy dodać wcześniej namoczone rodzynki lub żurawinę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.