Marchewka na gęsto.

Składniki dla 4-6 osób:

– 900 g mrożonej marchewki (2 paczki – kostka)
– 100 g śmietany 18%
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki pszennej
– sól, cukier

Sposób przygotowania:

Marchewkę wkładamy do garnka i zalewamy do połowy zimną wodą (mrożona marchewka odda nam jeszcze wodę). Dodajemy na początek 2 płaskie łyżeczki soli i 6 łyżeczek cukru. Gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem kilkanaście minut i dodajemy ciągle mieszając śmietanę. Kiedy marchewka pomału nam się gotuje robimy na patelni zasmażkę z masła i mąki – po kilku minutach smażenia (często mieszamy, żeby się nie przypaliła) kolor ma być podobny do tego jak na zdjęciu. Dodajemy do marchewki zasmażkę, mieszamy i gotujemy około 2-3 minuty próbując w międzyczasie i ewentualnie doprawiając cukrem i solą.

Podajemy jako ciepły warzywny dodatek do obiadu.

Podobnie gotujemy marchewkę z groszkiem, lub po ugotowaniu samej marchewki dodajemy groszek z puszki w ilości według własnego uznania.

Możemy także zrobić z pokrojonej w kostkę świeżej marchewki – dolewamy wtedy więcej wody do górnego poziomu marchewki i dłużej gotujemy.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.