Zapiekane pieczarki, faszerowane warzywami i serem cheddar.

Składniki dla 3-4 osób:

– 9 dużych pieczarek
– 1 większa marchewka
– 1 średnia cebula
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki zielonej pietruszki ( może być mrożona)
– 100 g sera cheddar (możemy użyć innego żółtego sera)
– 1-2 jajka
– 5-7 łyżek bułki tartej
– masło
– sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka słodka

Sposób przygotowania:

Pieczarki obieramy ze skórki i wydrążamy z nich środek, który trzemy na tarce z grubymi oczkami. Marchewkę również obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach, ser trzemy natomiast na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek siekamy i rozcieramy na papkę.

Tarte środki pieczarek smażymy na maśle i jak odparują z wody to dodajemy marchewkę oraz po kilku minutach cebulę i czosnek. Smażymy wszystko kilka minut doprawiając nasz farsz pod koniec solą i pieprzem.

Po częściowym wystudzeniu do naszego farszu dodajemy, pietruszkę, jedno jajko i dwie łyżki bułki tartej. Mieszamy wszystko i oceniamy wizualnie czy farszu starczy (można sobie podzielić na 9 części) – jeżeli wydaje nam się, że farszu jest za mało to dodajemy drugie jajko i kolejne dwie łyżki bułki tartej.

Do startego sera dodajemy jedną łyżkę bułki tartej, doprawiamy słodką papryką, pieprzem ziołowym i wszystko mieszamy.

Do środka kapeluszy pieczarek wsypujemy szczyptę tartego sera, nakładamy farsz równo do górnej krawędzi i posypujemy obficie wierzch pozostałym serem.

Układamy pieczarki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ustawiamy piekarnik góra-dół bez termo obiegu na 250 C.

Wkładamy blachę do rozgrzanego piekarnika na drugi stopień od dołu i po 2 minutach zmniejszamy temp. na 210 C – łączny czas pieczenia to około 22 minuty.

Po wyciągnięciu z piekarnika i przed podaniem na stół pieczarki na chwilę odsączamy na papierowych ręcznikach.

Uwaga – kapelusze wydrążonych pieczarek przed faszerowaniem możemy dodatkowo przesmażyć na maśle lecz surowe w wersji którą opisałem w przepisie bardziej oddają smak pieczarek.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.