Czerwone banany w cieście.

Składniki dla 4 osób:

– 8 czerwonych bananów ( dostępne np. w Lidlu )
– 1 jajko
– 1 łyżka cukru
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– około 1/2 szklanki mleka
– pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
– cukier puder do posypania
– smalec lub olej

Sposób przygotowania:

Mieszamy trzepaczką jajko z cukrem, przesianą przez sitko mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem – ciasto ma być gęstsze niż na naleśniki.

Banany obieramy ze skóry, odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż.

Obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym smalcu lub oleju z obu stron, aż ładnie się zarumienią.

Gotowe banany odsączamy na papierowych ręcznikach i podajemy posypane cukrem pudrem, z konfiturami lub polane miodem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.