Surówka z białej rzodkwi, jabłka, pora oraz marchewki.

Składniki:

– 1 biała rzodkiew ( waga około 600-700 g )
– 1 większe jabłko
– 1 średnia marchewka
– 1 średni por
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– sól, czarny pieprz, cukier
– majonez oraz gęsty jogurt

Sposób przygotowania:

Białą rzodkiew obieramy ze skórki, trzemy na tarce o dużych oczkach i mocno odciskamy z nadmiaru wody.

Jabłko obieramy ze skórki i również trzemy na dużych oczkach, a następnie skrapiamy je sokiem z cytryny.

Marchewkę obieramy ze skórki, trzemy na tarce o drobnych oczkach.

Por obieramy z wierzchnich liści, białą część oraz kawałek zielonej kroimy wzdłuż na pół, myjemy i osuszamy, a następnie każdą połówkę ponownie kroimy wzdłuż na dwa razy i później całość na drobne paseczki. Jeżeli ktoś ma problemy z trawieniem pora to proponuje sparzyć go wrzątkiem na sicie i wystudzić przed dodaniem do surówki.

Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy na początek po 1 łyżce majonezu i jogurtu (jeżeli stwierdzimy, że za mało to można dodać więcej) oraz doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.