Smażone zielone śledzie w zalewie octowej z dodatkiem ketchupu.

Składniki:

– 700-800 g filetów zielonych śledzi
– 4 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej
– po 1/4 łyżeczki papryki słodkiej, soli i czarnego mielonego pieprzu
– olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Śledzie płuczemy, osuszamy na papierowym ręczniku, obtaczamy w mące zmieszanej z przyprawami. Filety smażymy z obu stron na oleju, a następnie odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Składniki na zalewę:

– 300 ml wody
– 125 ml oleju rzepakowego
– 125 ml octu jabłkowego
– 1 duża lub 2 małe cebule
– 1 płaska łyżka soli
– 3 łyżki cukru
– 3-4 łyżki ulubionego ketchupu
– 3 liście laurowe
– 6 kulek ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki należy wymieszać i gotować 2 minuty na małym ogniu (ocet wlewamy jak zalewa zaczyna się gotować) -następnie zalewę studzimy.

Usmażone śledzie układamy w większym słoiku, zalewamy ostudzoną zalewą i zakręcamy słoik.

Przechowujemy w lodówce – gotowe do spożycie po 3 dniach.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.