Kruche ciasteczka maślane z mąki orkiszowej.

Składniki:

– 300 g maki orkiszowej typ 700 (można użyć zamiennie mąkę pszenną tortową 450)
– 200 g miękkiego masła
– 100 g cukru pudru
– 2 żółtka
– 2 łyżki śmietany 18%
– sól

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło i szczyptę soli. Wszystko siekamy nożem (nie ugniatamy na początku ręką bo ciepło spowoduje, że ciasto będzie bardzo klejące). Wsypujemy cukier, wbijamy żółtka i wlewamy śmietanę. Wszystkie składniki łączymy mieszając i siekając nożem, a następnie rozcieramy grudki palcami i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Ciasto po wyjęciu rozwałkowujemy na posypanej mąką stolicy (blacie kuchennym) i wycinamy foremkami dowolne kształty ciasteczek. Można na część ciastek lub na wszystkie nałożyć marmoladę.

Ciasto kruche łatwo ulega spaleniu i dlatego należy pilnować i obserwować po włożeniu do piekarnika. 

Pieczemy bez termo obiegu w temp 200 C około 8-10 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.