Wątróbka indycza w sosie z cebulą i jabłkiem.

Składniki dla 4 osób:

– 800 g wątróbki indyczej
– 3 średnie cebule
– 1 duże lub 2 mniejsze jabłka
– mąka pszenna
– olej rzepakowy
– sól, pieprz czarny mielony
– mleko

Sposób przygotowania:

Wątróbkę oczyszczamy i wkładamy do zimnego mleka na około 2 godziny. Mleko wchłania i neutralizuje zapachy oraz substancje szkodliwe, które mogłyby się w wątrobie znaleźć (np. resztki żółci). Wątróbka też po takim zabiegu traci gorzki smak i jej zapach staje się bardziej delikatny.

Następnie wątróbkę przemywamy, osuszamy z wody i obtaczamy w mące.

Smażymy partiami na gorącym oleju, a następnie wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Na tej samej patelni smażymy na pozostałym tłuszczu pokrojoną w pół plasterki i posoloną cebulę oraz po chwili dodajemy kawałki jabłek i wszystko chwilę dusimy.

Pokrojone kawałki wątróbki wkładamy na większą patelnię lub do garnka, dodajemy cebulę z jabłkami i pozostałym tłuszczem  – możemy również dodać pokrojoną wątróbkę na patelnię gdzie smażyliśmy cebulę z jabłkami, jeżeli jest na tyle duża i się pomieści.

Następnie wlewamy trochę przegotowanej wody i dusimy całość pod przykryciem 5-10 minut przyprawiając pod koniec czarnym mielonym pieprzem i solą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.