Ciapkapusta – panczkraut – kartofelkraut.

Ciapkapusta w różnych rejonach Śląska będzie inaczej nazywana – spotkałem się np. z nazwami babraczka, ciapraka, pampuńska kapusta, pomieszano, ciapu-papu, ciaprówa, ciaperkapusta, ciaps, ciapa, kapusta-ciap, ciapcia, ciamperkamper, ciapukapucha, pazibroda, sztamfkartofle z kapustą, sztamfot, fuła, klaplastra, ciaperkraut.

Składniki:

– 1 kg kartofli po obraniu
– 600-700 g kiszonej kapusty
– 1 duża cebula
– 200 g wędzonego boczku (mi najbardziej odpowiada parzony)
– smalec (najlepszy mieszany ze skwarkami) lub olej rzepakowy
– sól, pieprz, mielony kminek
– liście laurowe, ziele angielskie

Można bez boczku – wtedy 2 średnie cebule.

Sposób przygotowania:

Kapustę zalewamy wodą (jak jest bardzo kwaśna to wcześniej płuczemy), dodajemy 2-3 liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego – gotujemy do miękkości (około 30 minut).

Kartofle obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.

Na większej patelni roztapiamy 3 łyżki smalcu ze skwarkami lub 8 łyżek oleju – jak smażymy tylko cebulę bez boczku to na początek tłuszczu mniej (zresztą podczas dalszego smażenia sami stwierdzimy czy dodać jeszcze tłuszczu).

Wrzucamy pokrojony boczek i kilka minut podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę (wcześniej posoloną) cebulę i całość smażymy kolejne kilka minut.

Ugotowaną kapustę odcedzamy i kroimy. Dodajemy ją na patelnię do usmażonego boczku z cebulą i ponownie wszystko razem przesmażamy doprawiając solą, pieprzem i kminkiem pod własny smak.

Ugotowane kartofle porządnie gnieciemy i od razu dodajemy podgrzaną kapustę z boczkiem – dokładnie wszystko mieszamy.

Swego czasu na Śląsku to właśnie ciapkapusta i karminadle (mielone kotlety wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub z dodatkiem mięsa króliczego) rządziły na niedzielnym stole. Rolady, kluski śląskie (gumiklyjzy) i modro kapusta były raczej odświętnie.

Ciapkausta to bardzo dobry dodatek do mięs oraz ryb ( wersja bez boczku ) oraz podana z większą ilością wędzonki jako potrawa sama w sobie bez dodatków mięsnych.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.